Hoe staat het twee jaar later met Modiform’s Rootbarrier?

16/01/2023

In 2020 is Rootbarrier gelanceerd, een initiatief van LKP Plants, Modiform en Van Tuijl om de vastgroei van wortels tegen te gaan en zo de uitval te verminderen in de transplant fase. Rootbarrier is een antiwortel hechting coating van Modiform die wordt aangebracht op de kweektray. Verder lost deze coating niet op tijdens het teeltproces en heeft het geen effect op het recyclingproces. 

We zijn nu twee jaar verder en inmiddels gebruiken verschillende kwekers Rootbarrier. We spraken met Martin van Dijk van Modiform en Hans Koolhaas van LKP Plants over hun bevindingen.

Gebruik Rootbarrier
“Bij steeds meer gewassen wordt Rootbarrier toegepast, omdat het uitval vermindert tijdens het automatisch sorteren of wijder zetten van de planten. Voorkomen dat het plantje en de wortels beschadigen en deze dus een goeie start maakt, daarin zit de winst voor de kweker,” vertelt Martin.

Rootbarrier is met name voor kwekers die hun opkweek in hoge mate geautomatiseerd hebben een uitkomst om vastgroei te verminderen. Klant van het eerste uur LKP Plant is hier een voorbeeld van. “Bij ons worden de planten na een aantal weken uit de tray gehaald en daarna in een soortgelijke tray teruggezet en gesorteerd”, vertelt Hans. “Als je tijdens dit proces de planten niet mechanisch uit de tray kan halen doordat ze vastzitten dan heb je al een flinke uitdaging, want dan kan je automatisering niet doorgaan. Dan moet je extra kosten en tijd rekenen voor werknemers die handmatig de planten uit de trays halen.”

Een ander voordeel is dat planten net iets langer in de tray kunnen blijven zitten. Dat scheelt weer in de ruimte, terwijl het ook het microklimaat rond de plant ten goede komt. Uiteindelijk is de kweker hierdoor ook iets meer flexibel in zijn productieproces.

Uitkomst
Voor veel kwekers is Rootbarrier al een onmisbaar deel van het kweekproces geworden. Enkele gewassen waar het goed voor werkt zijn bijvoorbeeld groene planten zoals hedera, philodendron en grassen, en bloeiende planten zoals bromelia en orchideeën. Zeker in planten met een bijzonder actief wortelstelsel is het helemaal voorkomen van vastgroei echter (nog) niet mogelijk.

“Leuk weetje: bij verschillende plantsoorten krijg je vooral met zware vastgroei te maken bij grote verandering in het klimaat, zo ook in de kas. Bij de bromelia ontstaat de vastgroei vooral in het vroege voorjaar, zo rond de periode eind februari tot begin april. In die periode hebben we vaak veel vastgroei als er buiten weer meer licht is. We zien dat ook van eind september tot oktober, dus net na de zomer, zodra de plant meer te verwerken krijgt,” vertelt Hans.

Volgende stappen
Dat geldt ook voor orchideeën, zo weet Martin, die ooit zelf orchideeënkweker is geweest. Daarom zijn orchideeën een van de gewassen waar mogelijke vervolgonderzoeken voor het gebruik van Rootbarrier zich op zullen gaan richten. Vooralsnog is Rootbarrier vooral een uitkomst voor de opkweek van jonge planten in de sierteelt, maar uiteraard worden ook de toepassingsmogelijkheden in eventuele andere teelten bekeken.

Een andere ontwikkeling waar men mee bezig is, heeft betrekking op de coating van de tray. De nanocoating die nu gebruikt wordt, maakt de Rootbarrier tot wat het is, maar brengt ook kosten met zich mee. Onderzocht wordt de coating efficiënter kan worden aanbracht en er dus effectief minder nodig is, zonder echter aan kwaliteit te verliezen. Ook wordt gekeken of de tijd van het aanbrengen van de coating verkort kan worden.

Bron: https://www.bpnieuws.nl/article/9487524/voor-veel-kwekers-is-rootbarrier-al-onmisbaar-in-het-kweekproces/