Laden... Even geduld...
Vragen of advies? +31(0)418-592355
Hertog Karelweg 25, 4175 LS Haaften

Carbon Gold

Carbon Gold werd in 2007 in Groot Brittannië opgericht door Craig Sams. Hij is de voormalig voorzitter van de Soil Association en oprichter van Green & Blacks Chocolate. Craig Sams wil met Carbon Gold de klimaatverandering helpen te verzachten en duurzame voedselproductie ondersteunen door de ontwikkeling van Biochar-gebaseerde producten en projecten. Biochar legt op een duurzame manier kooldioxide (CO2) vast uit de atmosfeer en verbetert de bodemvruchtbaarheid.

Biochar is een gezuiverde vorm van houtskool die de structuur, luchthuishouding en watervasthoudend vermogen van bodem en substraten verbetert. Biochar is bijna 100% koolstof, dus het is zeer stabiel en breekt niet af in de bodem. Eén ton biochar in de grond komt overeen met drie ton CO2 permanent verwijdert uit de atmosfeer. De zeer poreuze structuur biedt permanente verblijfsplaats voor nuttige bodembiologie en legt nutriënten in de bodem vast.Biochar en Terra Preta

Biochar is een van de oudste landbouwkundige toepassingen ter wereld. In Midden-Amerika en Amazonegebied zijn houtkooltjes 2500 jaar geleden al door de lokale bevolking in de grond verwerkt. Het zijn zeer vruchtbare grondsoorten geworden en worden in de Portugese taal de Terra Preta genoemd. Het betekent "zwarte aarde".

Biochar is zeer poreuze houtskool en dat maakt het een zeer goede bodemverbeteraar:
• Biochar houdt water vast
• Biochar legt voedingsstoffen vast (kationen uitwisselingscapaciteit, CEC)
• Biochar is een verblijfplaats en voedselbron voor bodembiologie

Verrijkte Biochar van Carbon Gold

Biochar van Carbon Gold is gemaakt van fijne fracties houtskool (0-5mm) granulaat en verrijkt met o.a. hoge concentraties Mycorrhiza en Trichoderma stammen, zeewier en wormenhumus. Het is een eenmalige toepassing in het substraat of de teeltlaag voor potplanten, snijbloemen of boomkwekerijgewassen.

Wat doet verrijkte Biochar in het substraat

Een potgrond is meestal een mengsel van verschillende grondstoffen zoals peat (turf) , cocos, perliet etc . Aan de potgrond worden vaak wat meststoffen toegevoegd. Met behulp van poreuze Biochar kan de potgrond meer water en voedingselementen vasthouden. Verrijkte Biochar heeft een hoge kation uitwisselingscapaciteit (CEC) en veel kationen (K, Mg, Ca, Mg en spoorelementen Mo, Bo, Fe, Zn, etc.) worden vastgelegd in de Biochar. De voedingsstoffen die normaal gesproken uitspoelen, worden nu permanent voor de planten vastgelegd in de potgrond.

Deze voedingstoffen worden weer beschikbaar gemaakt door de toegevoegde Mycorrhiza’s en bodemleven. Deze schimmel leeft in symbiose met de boom of plant en Mycorrhiza’s voeden de boom of plant.

De wormenhumus in de verrijkte Biochar zorgt ervoor dat de aanwezige actinomyceten organisch materiaal omzetten in humine- en fulvinezuren. Fulvine is een molecuul dat veel (spoor-)elementen bindt en naar de plantencellen transporteert. In de wormenhumus zitten veel bacteriën en protozoa die een belangrijke rol spelen in bodem- en weerbaarheidsprocessen in de plant.

Trichoderma heeft een preventief effect op zowel ziekten als nematoden. Biochar versterkt de werking van Trichoderma. Trichoderma’s groeien rond de wortel. Het bodemleven (gunstige schimmels , bacteriën, protozoa etc) in zijn geheel biedt concurrentie aan schadelijke organismen. Deze moeten eerst de strijdt aan gaan met het bodemleven rond de wortel alvorens ze de plant kunnen aanvallen.

Biochar is een natuurlijk product maar wordt niet afgebroken in de potgrond, het is erg stabiel, dus het is een eenmalige toepassing en zal werken gedurende de teeltperiode. Met Biochar kun je snel een klein nieuw ecosysteem opstarten in de pot of substraat. Kwaliteit Biochar De Biochar van Carbon Gold voldoet aan de strengste regels en is de enige Biochar op de lijst met hulpmiddelen van SKAL voor de biologische teelt. https://www.skal.nl/biologische-teelt-van-gewassen/inputs/inputlijst/ (zoeken: GroChar of Carbon Gold)

Biochar van Carbon Gold is gemaakt van plantaardig materiaal (FSC Hout /Biochar)
- De grondstof is geclassificeerd als een product (bijv. onbehandeld hout) en niet als afval.
- Aan de hand van een analysen wordt aangetoond dat het eindproduct voldoet aan de eisen van de wetgeving.

Uitsluitend verrijkte Biochar van FSC hout is geschikt voor het hoogwaardige gebruik de sierteelt.

Biochar in de potgrond

Voordelen van verrijkte Biochar:
• Meer lucht en zuurstof in de substraat. Zuurstof is erg belangrijk voor de activiteit en ontwikkeling van het bodemleven en de ontwikkeling van de jonge wortel.
• Homogenere waterverdeling in de hoogte van de pot
• De wortels worden gekoloniseerd met gunstige schimmels, bacteriën en protozoa, etc.
• Bodemleven voedt de planten (Mycorrhiza) en zullen gemakkelijker voedingsstoffen opnemen
• Bodemleven (Trichoderma’s) beschermen gewassen. De gewassen zijn vitaler en zijn beter bestand tegen ziekten en plagen
• De plant zal een zeer sterk wortelnetwerk ontwikkelen.
• Zaden kiemen homogener en er zijn meer bruikbare planten
• Minder uitval
• Compactere groei en meer vertakkingen (minder gebruik van groeiregulatoren)
• etc

Toepassing

Potgrond

In de zaai- of stekfase adviseren we 7 kg Biology Blend per m3 gemengd in potgrond. In het algemeen wordt 10% volumegewicht geadviseerd wat overeen komt met 30-45kg/m3 potgrond. Indien de planten in de opkweek al behandeld zijn kan de hoeveelheid in de potgrond omlaag. In teeltsubstraten adviseren we dan15-22 kg per m3 potgrond. We adviseren u graag.VAN TUIJL POTS - TRAYS - STICKS