Waarom recycling?

In de ideale wereld gebruiken we alleen nog materialen die volledig biologisch afbreekbaar zijn zonder dat ze daarmee schade toebrengen aan de omgeving of de natuur. Zover is het nog niet. De materialen die er al wel zijn, hebben nog niet de eigenschappen dat ze voor alle toepassingen in de tuinbouw geschikt zijn. Dus kiezen we daar voor recycling. Als we grondstoffen eindeloos kunnen hergebruiken, draagt dat bij aan de reductie van CO2 en is de belasting voor natuur en milieu minimaal.

Wat betekend dit in de praktijk?

Het gebruik van plastic voor potten en containers in de tuinbouwsector kent verschillende ontwikkelingen. Enerzijds wordt er gezocht naar goede alternatieve materialen die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Anderzijds is het gebruik van gerecycled plastic intussen de norm. Van Tuijl is een van de trendsettende bedrijven in deze ontwikkelingen met bio-based paperpots voor het opkweken van planten en de productie van potten die voor 100% zijn gemaakt van eigen gerecycled polypropyleen.

Wat wordt er bedoeld met een closed loop?

In samenwerking met onze recycling partner halen we gebruikte potten op en verwerken deze tot hernieuwd, bruikbaar granulaat. Met dat granulaat kunnen we nieuwe potten produceren, die dus bestaan uit 100% gerecycled materiaal. De uitdaging is om de afvalstromen zo in te zamelen dat verschillende soorten kunststof van elkaar kunnen worden gescheiden. Voor trays wordt namelijk gebruikt gemaakt  van gerecycled polystyreen en polyethyleentereftalaat. Voor potten en containers gebruiken we polypropyleen. Deze grondstof leent zicht het best voor het spuitgieten van potten.

Is al het recycling materiaal wat gebruikt afkomstig uit de tuinbouw?

De potten die in de tuinbouwsector worden ingezameld, bieden nu nog onvoldoende volume voor de productie van onze potten. Vandaar dat we dit aanvullen met polypropyleen dat wordt gewonnen uit post consumer (PCR) en post industrial (PIR) afval. Dit materiaal voldoet vaak niet aan de strenge eisen die de voedingsmiddelenindustrie stelt aan hergebruikt materiaal, maar is wel prima geschikt voor toepassingen in onze sector. Ook de restmaterialen in ons eigen productieproces worden hergebruikt als grondstof voor de potten.

Zijn de Vatuplast potten volledig recyclebaar?

Ons assortiment Vatuplast potten zijn volledig recyclebaar en zijn vervaardigd van 100% gerecycled polypropyleen en hebben daarom ook het officiƫle Cyclos-HTP certificaat ontvangen. Naast het standaard assortiment kunnen we potten van 100% gerecycled polypropyleen in elke gewenste uitvoering produceren.

Wilt u meer weten?

Ons team staat voor je klaar.

Ons assortiment Vatuplast potten zijn volledig recyclebaar en zijn vervaardigd van 100% gerecycled polypropyleen en hebben daarom ook het officiƫle Cyclos-HTP certificaat ontvangen. Naast het standaard assortiment kunnen we potten van 100% gerecycled polypropyleen in elke gewenste uitvoering produceren. Wilt u daar mee over weten? Bel een van onze adviseurs

Frits van Duijn
Frits van Duijn
International sales manager | Accountmanager Westland
Gerard van Tuijl
Gerard van Tuijl
Accountmanager Brabant | Productieplanning